Dit lespakket is ontworpen om mbo-studenten kennis te laten maken met specifieke faunasoorten en hun leefgebieden die belangrijk zijn voor biodiversiteit in Nederland. Het biedt praktische maatregelen voor faunabeheer en uitleg over de relevante wet- en regelgeving. Daarnaast beoogt het pakket studenten bewust te maken van de mogelijkheden voor biodiversiteitsherstel en de daarbij behorende beheersmaatregelen.
Aanvankelijk was het lespakket gericht op soortkennis ter aanvulling van bestaande lessen, maar uit overleg met een klankbordgroep bleek dat een bredere benadering noodzakelijk was. Daarom is gekozen voor een indeling in drie leefgebieden: natuur, agrarisch gebied en stad. Voor elk van deze gebieden zijn specifieke soorten geselecteerd die beheerd moeten worden, waarbij een projectgroep van vakdocenten en overheidsinstellingen hun input heeft geleverd.
Het centrale thema van dit lespakket is faunabeheer, dat draait om maatregelen om de overlevingskansen van zeldzame of gewenste soorten te bevorderen en om bepaalde soorten te bestrijden. Door middel van deze module kunnen studenten een uitgebreide basiskennis opbouwen en deze toepassen op andere soorten die niet specifiek in het pakket genoemd zijn. Hierdoor leren ze een positieve bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in verschillende leefgebieden.